OP ZOEK NAAR DE VERLOREN MAGIE

 

Elke relatie begint als een mooi sprookje. Twee mensen ontmoeten elkaar, vinden elkaar interessant en aantrekkelijk, brengen samen veel tijd door en worden verliefd. Als we verliefd zijn vinden wij onze partners de interessantste mensen op aarde. We prijzen ons gelukkig omdat iemand die zo fantastisch is in onze leven is verschenen.

 

In deze sprookjesachtige toestand laten wij onszelf van onze beste kant zien en zijn we blind voor de minder fraaie kantjes van onze partners. Iedereen herkent het als verliefdheid.

 

Verliefdheid duurt ongeveer een jaar. Daarna gaan gevoelens over in liefde of verdwijnen ze.

In de periode daarna, als de liefde diep is en een goed gevoel geeft, beslissen veel mensen om samen te gaan wonen en een gezin te stichten. In de eerste periode gaat alles meestal heel goed. Overwelvende liefde voor de kinderen en de partner zorgen voor veel goede momenten.

In de jaren daarna komen wel heel vaak barsten en twijfels.

 

Het leven samen loopt zelden van een leien dakje. Conflicten, misverstanden, slechte dagen, ruzies, steeds grotere problemen. Sommige mensen zoeken liefde buiten hun relatie, anderen proberen op hun manier problemen op te lossen.

Soms gaat het goed maar in veel gevallen worden de partners steeds ongelukkiger. Ze zien het niet meer zitten om verder met elkaar op deze manier door het leven te gaan. Veel mensen gaan uit elkaar maar een steeds groeiende groep mensen beslist om relatietherapie als laatste redmiddel de kans te geven.

 

Wat is de relatietherapie?

Het doel van de relatietherapie is om mensen opnieuw bij elkaar te brengen, leren opnieuw van elkaars gezelschap te genieten, herontdekken wat jullie als koppel zo bijzonder maakt.

Het klinkt heel simpel en het is zo.

De weg ernaar is wel niet zo evident. Het vraagt inspanning van twee kanten om elkaar en de relatie opnieuw op een positieve manier te bekijken.

 

Hoe verloopt relatietherapie?

Het eerste gesprek is altijd met beide partners. Het geeft mij een kans om te zien hoe ze met elkaar omgaan en wat ze allebei over hun situatie denken.

Daarna volgen er enkele aparte gesprekken. Tijdens deze gesprekken krijgt elke partner een kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Het geeft mij ook een kans om een standpunt van beide partners te leren kennen. Het is niet de bedoeling om dingen voor elkaar te verzwijgen maar om spanningen en ruzies tussen beide partners te vermijden.

 

Bovendien, in elke relatie neemt een van de partners vaker het woord waardoor de andere minder kans heeft om zijn verhaal te vertellen.

Aparte gesprekken geven beide partners evenveel ruimte en tijd om te praten.

Deze gesprekken gebeuren wekelijks. Ze vormen een basis voor de daaropvolgende gesprekken samen.

 

Gesprekken samen gebeuren tweewekelijks. Op basis van informatie die ik al heb probeer ik een dialoog tussen beide partners te openen. Er wordt gepraat over misverstanden, verschillende verwachtingen, oorzaken van de conflicten etc.

Er wordt heel veel nadruk gelegd op luisteren, goede communicatie, aandacht voor elkaars behoeften. Vaak zijn deze afwezig waardoor partners zich niet geliefd en ongelukkig voelen.

 

Verbetering treedt in het begin langzaam op. Vaak merken partners pas na een tijdje dat ze zich veel beter in de relatie voelen.

 

Meestal is het na 3 maanden mogelijk om in te schatten of de relatie de goede kant op gaat. Na 6 maanden zijn het grote, goed voelbare veranderingen.

Dat lijkt misschien lang maar men moet wel in het achterhoofd houden dat het jaren duurt om ernstige relatieproblemen te ontwikkelen. Dus is het onlogisch om te verwachten dat alles op basis van enkele gesprekken opgelost wordt.

 

Ik werk elke dag. 

Afspraken zijn overdag en ’s avonds mogelijk. Ze kunnen via e-mail of telefonisch gemaakt worden.
Individuele consultatie van 45 min kost 30 euro, een gesprek van 1uur 15min kost 40euro.
Een koppelgesprek van 45 min kost 40 euro, een koppelgesprek van 1uur 15min kost 50 euro.
Er wordt gevraagd om afwezigheid 2 dagen op voorhand door te geven.

BELANGRIJK

Volgens de wetgeving moet elke afwezigheid tenminste 24 uur op voorhand gemeld worden. Bij nalatigheid heeft de psycholoog recht op een volledige terugbetaling van de prijs van de consultatie.